Burgemeester Aboutaleb heeft meer duidelijkheid gegeven over het aflasten van De Klassieker. Aanstaande zondag is er geen politie beschikbaar, waardoor de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip niet kan plaatsvinden. Aboutaleb legt uit dat er verschillende mogelijkheden zijn onderzocht om tot een oplossing te komen.
“We hebben geluisterd naar alle adviezen die mij ter beschikking staan”, begint Aboutaleb tegenover ESPN. “Van deskundigen, van de politie, van het Openbaar Ministerie en van mijn eigen medewerkers. Dan was de conclusie onvermijdelijk. Zelfs nadenkend over de vraag of je zonder de politie de wedstrijd onder veilige omstandigheden zou kunnen laten spelen, een optie waar we serieus naar gekeken hebben, was de eindconclusie: nee.”
”Afgelopen jaren heb ik zelfs zonder uitsupporters van Ajax tussen de twee- en driehonderd agenten nodig gehad om de Ajax-bus binnen te loodsen, de wedstrijd onder veilige omstandigheden te laten spelen en dat er na afloop geen gedonder ontstaat in en rondom het stadion”, vervolgt de burgemeester van Rotterdam zijn uitleg. ”Zelfs dat heeft een keer niet kunnen verhinderen dat er een keer gedonder uitbrak. En dat zelfs zonder uitsupporters.”
Er zijn meerdere opties overwogen. ”Het enige alternatief was de wedstrijd laten spelen zonder politie. Maar dan moet je er vanuit gaan dat de bus onder veilige omstandigheden binnen kan lopen. Of dat de spelers van Ajax met een gewijzigde bus zouden komen. Of misschien zelfs met taxi’s binnen zouden komen. Zodat de symboliek van zo’n bus die toch voor sommigen die uit zijn op het trappen van rotzooi een magische aantrekkingskracht heeft.”
Hulp uit Duitsland, waar ook over werd gesproken, is echter nooit een optie geweest. ”Nee, politie van buitenaf is niet bevoegd om hier op te treden. Je kunt materiaal lenen uit het buitenland. Dat doen we wel eens. Een waterkanon uit België laten komen. Maar andere politiemensen zijn niet bevoegd om in Nederland op te treden. Dan had je ook het leger of de Koninklijke Marechaussee kunnen inroepen. Of via een helikopter mensen in het stadion laten landen. Dat heet heel formeel het breken van een staking. Een staking is een grondwettelijk recht.”
De burgemeester kan weinig met het feit dat het bij NAC – Ajax wel goed ging zonder de aanwezigheid van de politie. ”Ja ik vond dat heel mooi dat het daar wel kon. Maar dit heet niet voor niks de Klassieker. Dit heeft een andere emotionele lading. Ik heb u aangegeven dat ik er zelf bij heb gestaan hoe de bus langs de dijk en een politiebureau richting het stadion gaat. Dat er mensen op die dijk schuimbekkend en met stenen in de hand de bus lopen te bekogelen. Dat is echt van een andere orde. De verhouding Ajax-Feyenoord ligt aanzienlijk gevoeliger dan NAC-Ajax.”