Home Laatste Feyenoord Nieuws Feyenoord-amateurs slaan andere weg in: ‘We willen op een andere voet gaan leven’

Feyenoord-amateurs slaan andere weg in: ‘We willen op een andere voet gaan leven’

door FR010 Redactie
0 reacties Foto: Mischa Keemink

Trainer Richard Elzinga besloot zijn contract bij SC Feyenoord niet te verlengen omdat hij niet wist waar hij komend seizoen aan toe was. Vooral de invulling van de selectie en de technische staf bleven onduidelijk en dat duurde Richard te lang. Hij wilde er niet langer op wachten.

Een paar dagen later werd bekend dat boegbeeld Jerry Tieleman bij SC Feyenoord gaat vertrekken. Het vertrek van Elzinga en Tieleman roept vragen op en de wildste verhalen zingen al rond, zoals dat bij SC Feyenoord het geld op is en de bomen er niet meer tot in de hemel groeien. Is dat waar? Moet de club financieel een pas op de plaats maken? En wat betekent dat voor de ambitie voor de club, die altijd verkondigd heeft in de derde en liever nog in de tweede divisie te willen voetballen? VoetbalRotterdam.nl belde voorzitter Arjan van der Graaff en vroeg of hij openheid van zaken wilde geven. Dat doet hij graag, want de onheilspellende geruchten heeft hij ook al vernomen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waarom vertrekt trainer Richard Elzinga al na één seizoen? En waarom vertrekt Jerry Tieleman? Is het geld op bij SC Feyenoord?

Arjan: ‘Die geruchten heb ik ook gehoord. Zelfs verhalen dat onze grootste sponsor ermee gaat stoppen. Het zijn allemaal broodje-aapverhalen. SC Feyenoord is een gewone amateurvereniging, maar we hebben wat dat betreft wel onze naam tegen. ‘Feyenoord, dat bulkt toch van het geld’, zo denken de mensen. Dat is dus niet zo. Wat wel het geval is, is dat we het beschikbare geld anders willen gaan besteden. We willen op een andere voet gaan leven.’

Om met dat eerste te beginnen: hoe komt het dat SC Feyenoord minder te besteden heeft?

Arjan: ‘Dat heeft drie oorzaken. Ten eerste hebben wij net zoals veel andere sportverenigingen te maken met fors gestegen energiekosten. Bovendien hebben we tijdens de bijna twee jaar durende coronaperiode te maken gehad met aanzienlijk minder inkomsten. Zo was er vele, vele maanden in De Kuip geen publiek als Feyenoord moest voetballen. Die supporters konden zich dus ook niet verzamelen op Varkenoord om voor die wedstrijd iets te komen drinken. Ook dat scheelde financieel een slok op de borrel. Corona was echt een kantelpunt in ons denken. En ten derde vinden we dat we niet meer mee willen gaan in het betalen van de torenhoge bedragen, die voetballers op dit niveau wensen te ontvangen.’

Leg nog eens verder uit hoe het komt dat je minder geld te besteden hebt. Is er niet veel opgegaan in het nieuwe stadion van Feyenoord dat er uiteindelijk toch niet gaat komen?

Arjan: ‘Wij zijn geen partij in het nieuwe stadion. Ons geld is daar dus niet aan opgegaan, laat dat duidelijk zijn. Maar we moeten door de oorzaken die ik net genoemd heb dus omzichtig omgaan met het geld dat we wel te besteden hebben. En geloof me, dat is meer dan voldoende om onze ambities na te jagen.’’

En dat bedoelde je dus met ‘we willen op een andere voet gaan leven’.

Arjan: ‘Exact. Niet zo lang geleden heb ik overleg gehad met voorzitters van andere voetbalverenigingen op ons niveau. Wat voetballers op ons niveau durven te vragen, dat rijst de pan uit.‘

Maar het zijn toch de clubs die zo gek zijn om dat te betalen?

Arjan: ‘Inderdaad, maar wij willen daar niet meer aan meedoen. Dat kan zo echt niet langer en daarom zetten wij daar een streep onder. Het liep gewoon de spuigaten uit, spelers vragen steeds hogere bedragen. Daar zijn we lang in mee gegaan, maar je kunt je ook afvragen wat het ons gebracht heeft. We spelen nog altijd in de Vierde Divisie. Natuurlijk gaan spelers hier nog altijd een vergoeding ontvangen, maar niet meer die bedragen die hier tot voor kort rondgingen. Wij willen ook inzetten op meer zelf-opgeleide, jonge spelers in de selectie en onze pijlen niet meer richten op dure jongens van buiten. Dit seizoen zijn al vijf spelers uit de jeugdopleiding aangesloten bij de selectie en die trend willen we doorzetten. Komende jaren moeten er dat dus nog meer worden. Het geld dat we nu hebben, moet trouwens niet alleen opgaan aan de selectie, want we hebben een vereniging te runnen en die moet in de toekomst nog altijd blijven bestaan. SC Feyenoord bestaat niet uit alleen de selectie; er voetballen hier nog talloze andere elftallen. Daarom is het geld, dat de Feyenoord Academy en wij bij de overgang naar het nieuwe Varkenoord van de gemeente gekregen hebben als vergoeding voor onze bezittingen op het oude Varkenoord, geïnvesteerd in de nieuwbouw. Zo kan iedereen daar gebruik van maken.’

Maar zo hebben jullie bij SC Feyenoord toch niet altijd gedacht?

Arjan: ‘Nee, maar omdat we nu een paar jaar minder inkomsten hebben dan dat we gewend waren, zijn we toch anders gaan denken. En daar hebben we ook een ander beleid op gemaakt. Zoals gezegd gaan we ons meer richten op meer zelfopgeleide, jonge spelers in de selectie. Zoals ASWH ook gedaan heeft. Daar werken ze nu met een normaal budget en zie waar ze staan. Ze staan bovenaan en met minder geld doen ze het dus prima. Ze zijn ons tot voorbeeld. Het zou mooi zijn dat we dat ook zo voor elkaar gaan krijgen.’

Gaat dit alles ten koste van de ambitie?

Arjan: ‘Nee hoor, we willen nog altijd met de beschikbare middelen die we hebben zo hoog mogelijk voetballen. Liefst in de vierde divisie. Met heel veel clubs uit deze regio is dat eigenlijk veel leuker dan in de derde divisie, waar je veel verre uitwedstrijden hebt. Maar als we kunnen promoveren, dan zullen we dat niet laten. Het zou trouwens ook goed kunnen dat we met meer eigen jongens in de selectie een stapje terug moeten doen. Dat is niet wenselijk, maar als het onverhoopt toch zo is, dan moet het maar. Maar daar ga ik niet van uit, hoor. In onze jeugd zit er een goede lichting aan te komen. Om die jonge spelers verder op weg te helpen, zijn we dit seizoen ook gestart met een Onder 23 elftal. Dat is in de vierde divisie overduidelijk kampioen geworden en gaat straks een niveau hoger uitkomen. Die jongens die in dat elftal voetballen en alle andere jeugdspelers moet gaan zien dat we onze pijlen niet meer uitsluitend richten op aankopen. Wat dat betreft hebben we dus een omslag gemaakt. Ook bij SC Feyenoord kan talentvolle jeugd straks het eerste elftal halen en dat is lang vrijwel onmogelijk geweest.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde artikelen

FR010.nl

Feyenoord-Nieuws

FR010 voor 24/7 Feyenoord-nieuws

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | VoetbalGelderland | FR010 | Rotterdams Nieuws | De Rotterdammert