Home Laatste Feyenoord Nieuws Rotterdam start proef met digitale meldingsplicht

Rotterdam start proef met digitale meldingsplicht

door Redactie FR010.nl
0 reacties Foto: Mischa Keemink

Op donderdag heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid aangekondigd dat de steden Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht een proef zullen uitvoeren met een digitale meldingsvereiste voor overlastgevende voetbalsupporters. Dit experiment stelt deze steden in staat om via een digitaal meldingsysteem te controleren of voetbalrelschoppers zich houden aan opgelegde gebiedsverboden. De proef wordt naar verwachting in november gelanceerd.

Het experiment behelst het gebruik van draagbare apparaten waarmee meldingsplichtigen zich dienen te registreren. Hierdoor kan worden vastgesteld of zij zich aan hun gebiedsverbod houden. Voorafgaand aan deze registratie vindt identificatie plaats door middel van een vingerafdruk.

Momenteel bestaat er nog een fysieke meldplicht, waarbij mensen zich op een politiebureau moeten melden op een specifiek tijdstip. In de praktijk wordt dit echter weinig nageleefd, omdat het als een zwaar middel wordt beschouwd en beslag legt op de capaciteit van de politie, zoals aangegeven door het ministerie.

Het experiment met de digitale meldingsvereiste begint met een kleinschalige test, waarbij enkele vrijwilligers een fictief gebiedsverbod krijgen en zich gedurende twee maanden op bepaalde tijdstippen moeten melden. Hierna volgt een grotere test met proefpersonen en personen met daadwerkelijke gebiedsverboden in een van de drie steden.

De keuze voor deze drie steden wordt gerechtvaardigd door een woordvoerder van het ministerie, die aangeeft dat er al een goede samenwerking bestond in het kader van voetbalveiligheidstrajecten. Utrecht en Rotterdam waren al betrokken bij dergelijke trajecten, en Leeuwarden breidt de experimenten uit naar gebieden buiten de grote steden. Bovendien bevinden zich in deze steden grote voetbalclubs die relevant zijn voor de vraagstukken waar dit experiment betrekking op heeft.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde artikelen

FR010.nl

Feyenoord-Nieuws

FR010 voor 24/7 Feyenoord-nieuws