App Icon

Download de FR010-App

Home Laatste Feyenoord Nieuws Voorbeschouwing Johan Cruijff schaal: Wat cijfers

Voorbeschouwing Johan Cruijff schaal: Wat cijfers

door FR010 Redactie
0 reacties

Op vrijdag 4 augustus speelt Feyenoord in de eigen Kuip de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. Deze wedstrijd is in 1991 in het leven geroepen om het nieuwe seizoen te openen. Het is een strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het vorige seizoen. Dit jaar gaat de wedstrijd tussen Feyenoord (landskampioen) en PSV (bekerwinnaar)

De aankomende editie wordt de 32e editie. Feyenoord speelde in tien edities mee, maar wist uiteindelijk slechts vier keer de schaal te winnen. Dat was in 1991, 1999, 2017 en 2018.

In 1991 werd de eerste editie gespeeld, al was de naam toen nog PTT Telecom Cup. De Rotterdammers wonnen de eerste editie, dit door PSV met 1-0 te verslaan. De doelpuntenmaker was toen de Roemeen Marian Damaschin. (Wie kent hem nog?) De eerste wedstrijd werd in de Kuip gespeeld trouwens. Na drie jaar werd de naam Super Cup en in 1996 werd het definitief de Johan Cruijff schaal.

In 1999 was de strijd een klassieker die door Feyenoord winnend werd afgesloten. In een zinderend duel wonnen de mannen van Zuid met 3-2 van Ajax. De doelpuntenmakers waren Jon Dahl Tomasson, Bonaventura Kalou en Patrick Paauwe. Laatstgenoemde scoorde de winnende treffer vier minuten voor tijd.

De overige twee overwinningen werden via strafschoppen behaald. In 2017 was Vitesse het slachtoffer en het jaar erop werd PSV vanaf de stip met een nederlaag naar huis verwezen.

Feyenoord verloor zes wedstrijden om de Johan Cruijff schaal. Drie keer tegen PSV en drie keer tegen Ajax. PSV won de meeste Johan Cruijff schalen. In totaal ging de eerste prijs van het seizoen dertien keer naar Eindhoven. Ajax won de schaal negen keer. FC Twente won hem tweemaal. FC Utrecht, AZ en PEC Zwolle wonnen de competitieouverture eenmaal.

Feyenoord scoorde in de tien wedstrijd slechts zes keer. Jens Toornstra, Henrik Larsson, Marian Damaschin, Jon Dahl Tomasson, Bonaventura Kalou en Patrick Paauwe wisten het net te vinden.

De eerste jaren van de Johan Cruijff schaal werden in de Kuip gespeeld. In 1994 was het Olympisch Stadion in Amsterdam de thuishaven. Vanaf 1996 werd de Amsterdam ArenA het strijdtoneel. Dit duurde tot 2017, want vanaf dat jaar is het stadion van de landskampioen de locatie waar gespeeld gaat worden.

Nog enkele leuke feiten over de Johan Cruijff schaal

  • Ulrich van Gobbel speelde de meeste wedstrijden voor de Johan Cruijff schaal van de Feyenorders. Zes keer kwam Ullie in actie. In de totalen deelt hij deze eerste plek met Danny Blind en Ronald Waterreus.
  • In de historie zijn er 99 treffers gemaakt. Het eerste doelpunt van de 2023 editie zal dus de 100e treffer worden.
  • Topscorers van de Johan Cruijff schaal zijn Philip Cocu, Mateja Kezman,, Jari Litmanen en Guus Til.
  • Mario van der Ende en Bjorn Kuipers floten beide drie keer een wedstrijd om de Johan Cruijff schaal.
  • In totaal werd er in alle ontmoeting acht keer een rode kaart getrokken door de scheidsrechter. Daarvan was er ééntje voor een Feyenoorder. De huidige assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf, was de ontvanger.
  • De enige speler die meer dan twee keer in één wedstrijd scoorde is voormalig Feyenoord-speler Guus Til. Vorig jaar trof hij drie keer het net in de wedstrijd van PSV tegen Ajax.
  • Gemiddeld worden er in de Johan Cruijff schaal wedstrijden 3,19 doelpunten per wedstrijd gescoord. Dit ligt net iets hoger dan het gemiddelde van de Eredivisie 1956-2023. Dat is 3,08 doelpunten per wedstrijd.

 

Voor de liefhebber is het te hopen dat het net zo’n spektakel wordt als de vorige editie. Toen was PSV met 5-3 te sterk voor Ajax .

Als scheidsrechter heeft de KNVB Allard Lindhout aangewezen. Het is de eerste keer dat de Warmonder een wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal zal fluiten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde artikelen

FR010.nl

Feyenoord-Nieuws

FR010 voor 24/7 Feyenoord-nieuws

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | VoetbalGelderland | FR010 | Rotterdams Nieuws | De Rotterdammert